logo AB solidwhite

Special lens adapters

AB SC1124Special lens adapter series
•    Voor vignetteringsvrij filtergebruik op super-groothoekobjectieven met maximaal 82mm filtervatting
•    Voor vignetteringsvrij filtergebruik op speciale objectieven zonder filtervatting
•    Voor vignetteringsvrij filtergebruik op objectieven met sterk bollende frontlens.

Bij supergroothoeken of speciale objectieven is meestal sprake van een zeer brede of sterk bollende frontlens. Veelal ontbreekt ook een filtervatting en is er een tulpvormige zonnekap. Op zulke objectieven kunnen normaal geen filters gebruikt worden.

Athabasca ontwikkelde hiervoor de special lens adapter series: een reeks van deels modulair en deels maatwerk adapters, waardoor Athabasca’s UV en polarisatie ringfilters met een 150mm vatting (!) kunnen worden gebruikt of Athabasca’s eigen 170mm grijsfilters en grijs-verloopfilters.

Toepassingsgebieden
Waar het gebruik van sterke groothoeken en speciale belichtingen met polarisatiefilters, grijsfilters of grijs-verloopfilters verlangt worden, zoals voor architectuur, landschap, stedenbouw of industrieel werk.


Maatwerk oplossingen

AB SC17 use LOWCanon 17mm TS
Canons tilt-shift objectief heeft een sterk bollende frontlens. Athabasca’s maatwerk adapterring klemt zich met een dubbele ring op de buitenste rand van de Canon lens en geeft genoeg voorwaartse en verstellingsruimte om filters te kunnen gebruiken.
Een vlakfilteradapter om vlakfilters te kunnen plaatsen is optioneel verkrijgbaar.

Nikon 14-24mm
De bolle frontlens en vaste zonnekap maken filtergebruik onmogelijk. De special adapter bestaat uit twee losse delen, waartussen de zonnekap van de lens geklemd wordt. De adapterring geeft voldoende voorwaartse ruimte om de filters vóór de zonnekap te plaatsen.
Een vlakfilteradapter om vlakfilters te kunnen plaatsen is optioneel verkrijgbaar.

Canon 11-24mm
De adapter lijkt op het klemsysteem voor de Nikon 14-24, maar de delen vormen één geheel. Evenals bij de Nikon brengt de adapterring voldoende voorwaartse ruimte om de 170mm vlakfilters te kunnen gebruiken. Een ringfilter kan op deze adapter echter niet gebruikt worden. De vlakfilter adapter voor twee vlakfilters tegelijk wordt bij dit model standaard meegeleverd.

Tamron 15-30mm
De achterste ring van de adapterring voor de Tamron ‘haakt’ zich achter de welving van de vaste zonnekap. Het filter-adapterdeel schroeft men er eenvoudig aan de voorzijde op. Er is voldoende voorwaartse ruimte voor filters.
Een vlakfilteradapter om vlakfilters te kunnen plaatsen is optioneel verkrijgbaar.

AB ST1530 use LOW