logo RL white XL

Stabilizer

RL-S IMG 7113Een video camera stabilizer zorgt voor stabiele video opnames dankzij het gewicht dat zich onder aan de stabilizer bevindt. Door dit gewicht maak je trillingsvrije, soepele video opnames met je spiegelreflexcamera of systeemcamera.  

Horizon

Een goede stabilizer biedt zoveel instelmogelijkheden dat met de grip (op de foto de blauwe handgreep) in het midden een perfecte balans kan worden gemaakt tussen camera-set en contragewichten. Met zo'n gestabiliseerde camera is het heel gemakkelijk 'horizonnen', dat wil zeggen: de horizon horizontaal houden, want dat gaat vanzelf. Daarnaast maakt een stabilizer het veel gemakkelijker om een bewegend onderwerp te volgen. Bijvoorbeeld een persoon die op de camera operator toeloopt en de operator moet zich dus achterwaarts verplaatsen.

Trimming

Een tweede eigenschap van een stabilizer is de mogelijkheid de camera op de stabilizer te trimmen. Door de camera op de montageplaat voorwaarts of achterwaarts te bewegen wordt de horizon ook in de optische as gestabiliseerd en 'tilt' een shot niet continu omhoog of omlaag.

Gewicht

Stabilizers hebben ook een nadeel. Eerlijk is eerlijk. Om balans te kunnen krijgen, moeten er contragewichten op. Een stabilizer maakt een camera-set al snel twee keer zo zwaar. Voor lichte camera's is dat overkomelijk, maar voor de zwaardere kan het een hele til worden. Gelukkig is daarvoor de vest en arm bedacht.