logo RL white XL

Follow focus

Moderne objectieven voor spiegelrefexcamera's zijn ontworpen om zo snel mogelijk met behulp van autofocus scherp te stellen. Soms hoef je de scherpstelring maar een kwart slag te draaien om van dichtbij tot oneindig scherp te stellen. Als je vervolgens probeert om handmatig met een lichtsterk objectief scherp te stellen - bijvoorbeeld door een bewegend onderwerp te volgen bij een video-opname bij f/2.8, dan ontdek je hoe moeilijk het is om trefzeker en nauwkeurig scherp te stellen. Vaak is ook de scherpstelslag van een modern objectief te kort om dat goed uit te kunnen voeren. Voor dergelijke situaties is de Follow Focus van Ringlight een perfect middel om beter nauwkeurig scherp te stellen. Met een Ringlight Follow Focus krijg je een mooie, gedempte, lange scherpstelslag met je eigen camera en objectief. Een Follow Focus is een bekend en beproefd concept uit de filmindustrie. Reproduceerbaar, vloeiend en nauwkeurig scherpstelen? Nu ook met je spiegelreflex!

Focus pulling

Bij professionele filmers is vaak een aparte functionaris belast met het scherp houden van het (hoofd)onderwerp. Dit gebeurt door op de witte ring van de Follow Focus merktekens aan te brengen: focus marks. Zo kan de camera operator zich volledig op de uitsnede concentreren. Wie alleen filmt is gebaat bij focus pins; pennen die in de follow focus ring worden gestoken en die blindelings kunnen worden ingedraaid tot hun blokkerpunt. Belangrijk is wel om dit gelijkmatig en rustig te doen.

Modulair

RingLight heeft verschillende modellen Follow Focus in het assortiment, met of zonder focus pins, en bovendien de handige uitbreiding van een Whip. De Whip is een kabel met een uiteinde dat in de Follow Focus ring past en een andere ring aan het andere uiteinde. Zo kan de focus puller op enige afstand van de camera heel subtiel focusseerbewegingen doorvoeren. En dat ziet er natuurlijk heel professioneel uit.

RL-FF4 024