logo RL white XL

Dolly

Een rijder is een camerabeweging langs het onderwerp. De compositie-elementen in het kader veranderen tijdens de opname van positie ten opzicht van elkaar en daardoor ontstaat een sterk verhoogde aandacht van de kijker. Rijders zijn tegenwoordig sterk in de beeldcultuur vertegenwoordigd, zowel in speelfilms als in televisieprogramma's. Zelfs in de journaaluitzendingen van de NOS kom je ze tegen.

Camera dolly

Een rijder kan gemaakt worden met een slider of glider, dat is een rail met een daarop glijdende wagen waarop de camera wordt geplaatst. De lengte is beperkt en daarom bestaat er ook de dolly. Dat is een cameraplateau met eigen wielen, die over een glad oppervlak evenals een slider heel vloeiende rijders maakt. Een dolly kan zelfs nog meer, namelijk een kromme rijder maken: een bocht. Daardoor is het met een dolly mogelijk een omtrekkende beweging rond een onderwerp te maken en dat werkt nog indringender dan een lineaire rijder.

De dolly's van RingLight zijn uitgevoerd met geruisloos en supervloeiend lopende schokabsorberende wieltjes die per paar onder een hoek kunnen worden ingesteld. Op het plateau kan direct een kop of een magic arm worden gemonteerd.

 

RL DD1 stand