logo LEDGO white

Lumen en Lux

Uit een individuele led komt relatief weinig licht. Tenzij je er precies recht van voren in kijkt. Dan is het een fel lichtstipje. Dat komt omdat een led bestaat uit een licht uitstralende diode, gevat in een lensje van epoxyhars, die het licht bundelt. Zou de lens niet om de led zitten, dan zou het licht over het oppervlak van bijna een halve bol moeten worden verdeeld. De zichtbare lichtopbrengst van een led is dus niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid licht die de diode zelf uitstraalt, maar ook van de mate waarin het licht wordt gebundeld.

Om uit een led dezelfde hoeveelheid verlichting te krijgen als uit een gloeilamp zijn een aantal individuele leds nodig. Hoeveel hangt helemaal af van de gebruikte leds. Een ledlamp die bedoeld is voor fotografische doeleinden bestaat uit een behuizing met enkele tientallen individuele leds. Idealiter zijn het leds in verschillende groepen die een eigen kleur uitstralen en die per groep kunnen worden gedimd. Op die manier kan zowel de lichtopbrengst als de kleur van het uitgestraalde licht worden geregeld.

Zacht licht

Omdat op de ledlamp tientallen leds pal naast elkaar hun gebundelde licht dezelfde kant uitstralen, wordt een groot lichtemitterend oppervlak bereikt, waardoor een veel zachter werkende verlichting dan flitslicht en vaak ook halogeen filmlicht ontstaat. De betere fabrikanten leveren bij hun ledlampen diffusors, die voor de leds geplaatst kunnen worden. Daarmee ontstaat een nog zachtere verlichting.

20130421 270