logo TO wit

Telelens

Telelenzen worden gebruikt om ver verwijderde onderwerpen dichterbij te halen. Het zijn de verrekijkers onder de objectieven. Het ontwerp van een telelens is volstrekt anders dan het ontwerp van een groothoeklens. Om een onderwerp naar je toe te halen, is een lange lensconstructie met veel lenseelementen noodzakelijk. Daarom zijn telelenzen vaak lang en zwaar. Om beeldfouten te voorkomen of te corrigeren, bevatten telelenzen lenselementen van bijzondere glassoorten en speciale (aspherische) lenselementen. Telelenzen zijn in het algemeen minder lichtsterk dan normale of groothoek objectieven. Een telelens heeft een kleine beeldhoek. Met andere woorden: als je door de camera kijkt, zie je maar een klein deel van het totale blikveld dat je ziet als je om je heen kijkt. 

AT-X840-Sample-ImageminiTokina 80-400mm (AT-X 840 AF) @ 400 mm, f/5.6

Beweging

Denk je het volgende eens in. Je staat voor een voordeur en drukt met je vinger op de deurbel. Moeiteloos breng je je vingertop naar het knopje. Doe nu eens twee flinke stappen achteruit, neem een bezemsteel in de hand en probeer met het uiteinde van die steel de deurbel nog eens in te drukken. Je komt er snel achter dat een heel kleine beweging van je hand resulteert in een enorme beweging aan het uiteinde van de bezemsteel. Dit is het hefboomeffect.
Van dit effect heb je ook last met een verrekijker of een telelens. Vooral bij telelenzen met een lange brandpuntsafstand, zoals 300mm, 400mm of nog langer. Een kleine beweging aan de kant van de camera/lens heeft een enorme 'uitslag' aan de kant van het onderwerp. Behalve dat het daardoor moeilijk is om het onderwerp in beeld te krijgen, of te houden bij bewegende onderwerpen, veroorzaakt dit effect ook bewegingsonscherpte. De sensor beweegt is zo'n geval namelijk ten opzichte van het onderwerp.

De beste stabilisator om dit effect te beheersen is een goed statief. En we willen deze ruimte graag benutten om ons merk Sirui aan te prijzen. Een van de beste merken voor de beste prijs. Maar dit terzijde. De andere mogelijkheid het effect te beheersen is een image stabilizer (IS). Die zijn er in twee soorten: ingebouwd in de camera of ingebouwd in het objectief. Wij bespreken hier alleen die laatste.

Beeldstabilisatie

De in het objectief ingebouwde beeldstabilisatie (IS) is een klein wonder van techniek. Met slimme electronica en piepkleine, razendsnelle motors wordt een element binnen in het objectief bewogen op een manier die tegengesteld is aan de beweging van het objectief zelf. De IS compenseert daardoor de camera/objectiefbeweging. Goede IS-systemen kunnen daardoor het uit de hand fotograferen met wel drie stops verruimen.
Maar er is een keerzijde. Ergens in het lenzenstelsel van het objectief moet ruimte worden gemaakt voor het systeem. Er gaat wat licht verloren door de IS-constructie, het objectief wordt wat zwaarder. en de aanschafprijs is hoger.