logo TO wit

Frontlens

atx116PROBijzondere aandacht bij het werken met een objectief gaat uit naar de frontlens. Dat is de meest vóóraan gemonteerde lens. Deze lens is, teneinde zoveel mogelijk licht naar binnen te laten, meestal vrij groot en voorzien van speciale coatings. Het is heel eenvoudig om hierop enkele fraaie vingerafdrukken te plaatsen. Maar dat moet je beslits vermijden. Een vingerafdruk wijzigt de brekingsindex van het glas, waardoor de werking van je lens schrikbarend achteruit gaat. Bovendien kan vuil een coating van de lens aantasten of krassen veroorzaken. Verwijder een vingerafdruk voorzichtig met een doekje of een reinigingspen die daar speciaal voor gemaakt zijn.

Filter

Een betere bescherming van je frontlens is een protectiefilter. Van het merk Hoya (het zustermerk van Tokina) zijn er twee types verkrijgbaar: in HD klasse en in Pro1D klasse. De HD klasse laat maximaal licht door, is van gehard glas (4x harder dan normaal) en heeft acht lagen coating, waarvan de buitenste versterkt is en daardoor veel minder gevoelig voor krassen én gemakkelijk te reinigen. De HD protector van Hoya is het beste wat er op dit moment in de markt verkrijgbaar is. De Pro1D klasse doet er optisch weinig voor onder, want dit filter laat bijna evenveel licht door, maar het glas en ook de topcoating zijn niet gehard. Daarentegen is een Pro1D dan weer wat gunstiger geprijsd.

Protector

Vermijd in elk geval een goedkoop filter voor je objectief. Want objectieffabrikanten doen hun best om een zo hoog mogelijke optische kwaliteit te bereiken . Het is zonde als de kwaliteit van een objectief vermindert door het gebruik van een inferieur filter. Overigens is het niet op alle objectieven mogelijk om een filter te plaatsen. Sommige fisheye en groothoeklenzen hebben zo'n bolle frontlens, dat je er geen filter meer voor kan zetten. Of dat zo is, kan je eenvoudig vaststellen. In dat geval ontbreekt rond de frontlens de filterdraad waarop je het filter bevestigt.