logo HO wit

UV filter

Ultra Violet is een lichtblauwe kleur uit het spectrum die voor het menselijk oog niet (of nauwelijks), maar voor een sensor wel zichtbaar is. Een deel van het UV licht wordt door glas van nature geabsorbeerd, maar in gebieden waar het aandeel UV in het aanwezige licht groter is dan normaal kunnen fletse, lichtblauwe opnamen ontstaan, die ook nog eens onscherp lijken. Waar is dat? In de bergen, aan het water, op uitgestrekte open oppervlakken. Lastig is dat dit effect met het oog dus niet waarneembaar is. Een UV filter vermindert het nadelige effect sterk en draagt daardoor sterk bij aan een betere foto.

UV-C-Withoutmini UV-C-With
Opname gemaakt zonder UV filter. Opname gemaakt met UV filter.

Skylight

Een overbodig geworden variant op het UV filter is een Skylight filter. Behalve de eliminerende werking op UV licht, is het skyfilter ook voorzien van een roze tintje. Deze roze kleur is tegengesteld (complementair) aan de blauwe kleur van UV. Daardoor ontstaat een nog sterker dempende werking. Maar omdat al onze camera’s met witbalans werken, is die kleuring helemaal niet meer nodig en levert die alleen maar een verlies aan lichtdoorlaatbaarheid op. Gebruik geen skylight, filter op een digitale camera. Zo voorkom je een lichroze kleurzweem die door het filter wordt veroorzaakt.. 

Bescherming

Bij aanwezigheid van UV licht doet het filter z’n goede werk. Bij afwezigheid van UV licht doet het filter helemaal niets, behalve wat strooilicht veroorzaken, als het niet zo’n beste is. Dat is voor veel fotografen een reden om het filter permanent op de objectieven te laten zitten: als bescherming. Maar eigenlijk zijn daarvoor tegenwoordig protectorfilters bedoeld.