logo TO wit

AT-X 14-20 f/2 PRO DX

Lichtsterke supergroothoek zoomlens

TO 1420 upDe AT-X 14-20 f/2.0 is een buitengewoon lichtsterke supergroothoek voor crop-camera's. Zoomlenzen met een constante maximale lensopening van f/2 of groter zijn uiterst zeldzaam en het is niet verwonderlijk dat groothoekspecialist Tokina met deze fraaie lens meteen aan kop gaat. Want dankzij de grote lensopening en ondanks de grote beeldhoek met navenant grote scherptediepte, biedt dit objectief een zeer fraai onscherpte. Deze fraaie bokeh maakt intrigerende groothoekopnamen betoverend mooi.

Twee SD glaselementen, twee asferische glaselementen en een kunstof asferisch element geven dit objectief zijn bijzondere kwaliteit. Zoals gebruikelijk bij Tokina is sprake van weinig vertekening, weinig lichtafval en hoge scherpte tot in de hoeken. De lens is bedoeld en dus ook uitermate geschikt om bij omstandigheden met weinig licht toch bij relatief lage ISO-gevoeligheden te blijven werken, wat leidt tot minimale ruis, mooie contrasten en sprankelende scherpte.

Bij weinig licht wordt het voor elk autofocusmechanisme moeilijker om snel en trefzeker scherp te stellen en daarom is Tokina's gepatenteerde focus clutch een geweldige oplossing. Met één soepele klik van de scherpstelring verandert de werking van automatisch naar manueel, zonder het oog achter de zoeker vandaan te hoeven halen. De lens heeft een interne scherpstelling.

Voor een supergroothoek is de frontlens van het objectief aangenaam vlak. Dat én de compacte constructie maakt het mogelijk dat op deze lens filters gebruikt kunnen worden. Hoya's protector filter is een voor de hand liggende keuze, maar ook polarizers of filters voor creatieve effecten kunnen in de 82mm schroefvatting worden gedraaid.

De lens zal professionals en gevorderde vrijetijdsfotografen veel succes bezorgen bij sociale en straat fotografie, in reportages en nieuwsverslagen, maar ook voor nachtopnames en sterrenfotografie.

TO 1420 graph

 

Cameravatting: Nikon en Canon
Voor camera types: APS-C en cropcamera's
Lichtsterkte: 2.0
Kleinste diafragmaopening: 22
Aantal lenzen/groepen: 13/11
Diagonale beeldhoek (graden): 91,68-71,78
Minimale onderwerpsafstand (cm): 28
Maximale afbeeldingsmaatstaf: 1:8,36
Aantal diafragmalamellen: 9
Filtermaat (mm): 82
Bouwlengte (mm): 106
Doorsnede (mm): 89
Gewicht (gr): 725

Inclusief strooilichtkap BH823

logo flickrBekijk hier voorbeeldfoto's.

 

Download hier het productinformatieblad (PDF).