logo HO wit

Variabel grijs (variable density)

Een variabel grijsfilter is een instrument om - net als met een normaal grijsfilter - de toetreding van licht tot de camera niet met sluitertijd en diafragma te sturen, maar door vóór de lens een hoeveelheid licht tegen te houden. Net als een 'gewoon' grijsfilter een soort zonnebril voor de camera dus.

Welnu, 'gewoon' is een grijsfilter van HOYA niet. Het zijn altijd uitmuntend presterende optische filters en bij grijsfiltering betekent uitmuntend: gelijkmatige lichtreductie, absoluut kleurneutraal en totaal vlak (planparallel). Het variabele grijsfilter van HOYA voegt daar nog een dimensie aan toe: het beste te presteren op het gebied van resolutie.

HO VD freeEen variable grijsfilter, of variable density (VD), bestaat uit twee separate polarisatiefilters. Elk filter belemmert de transmissie van licht waarvan de golflengte in één richting beweegt. Wanneer de filterrichtingen van de twee polarisatiefilters haaks op elkaar gedraaid zijn, wordt vrijwel alle lichttoetreding verhinderd. Naarmate de richtingen meer parallel komen te liggen, laat het filter meer licht door. Zo kan met het HOYA VD filter de hoeveelheid lichttoetreding van circa 1,5 tot 9 stops worden geremd. En dat simpel en snel door aan de ring van het filter te draaien.

Dunne vatting

Elk polarisatiefilter bestaat uit een polariserende film tussen twee platen van optisch glas, stevig gevat in een volstrekt gesloten aluminium ring. Bij de meeste werken leidt dit tot een VD filter met een dikke ring. Zo niet bij HOYA. Door HOYA's bijzondere montagetechniek, waarbij de filters in de vatting worden geklemd, blijft de totale dikte van het VD filter beperkt tot het minimum. Zo kan het HOYA VD filter ook met extreme groothoeklenzen worden gebruikt, met nauwelijks of geen kans op vignettering.

Een in plaats van ....

Een HOYA VD neemt de plaats in van een stapel ND filters. Vanaf twee+ filters is het al een besparing om een VD te kopen. Nog belangrijker is het argument dat een VD filter zeer gemakkelijk werken is. Vooral in vergelijking tot een heel donker filter van bijvoorbeeld ND10 (10 stops). Door zo'n donker filter is met het oog nauwelijks nog wat te zien en dus moet voor het maken van fijnafstellingen het filter van de lens af om fijn in te stellen, waarna voor het maken van de opnamen het filter weer opnieuw geplaatst moet worden. Met een VD volstaat het om voor het maken van de fijnafstelling het filter 'open' te draaien. Vlak voor de opname gaat het filter weer op donker.

Gebruiik

Meest bekende voorbeeld van het gebruik van een grijsfilter is om de sluitertijd te verlengen, zodat het water in een waterval als een vloeiende waas wordt weergegeven. Specifieke gebruikstoepassing van een VD filter is te vinden in de filmwereld. Daarbij wordt het filter uiteraard niet voor sluitertijdvertraging benut, maar om de cameraman in de gelegenheid te stellen met een grotere diafragma-opening te werken, zodat een onscherpe achtergrond ontstaat. In de wereld van de cinematografie is een variabel grijsfilter eigenlijk onmisbaar.

Voor HOYA's VD filter wordt de beste kwaliteit optisch glas gebruikt. Het filter is verkrijgbaar in de gangbare maten van 52mm tot 82mm.