logo HO wit

Polarisatie (circulair)

HO PLCHD COMP 2 freeMet een goed circulair polarisatiefilter kan een fotograaf een opvallende verbetering van zijn fotografische expressie bereiken. Een polarisatiefilter, kortweg: polafilter, dempt de lichtstralen die gepolariseerd zijn. Dat wil zeggen; lichtstralen waarvan de elektromagnetische golven door weerkaatsing op een oppervlak in één richting verlopen. Denk aan de werking van een hek met rechtop staande tralies. Een stok kan daar in verticale stand tussendoor, maar in horizontale stand niet.

Wat is nu het voordeel van een polarisatiefilter? Wel, allereerst, dat is heel groot!. Door de filtering worden reflecties in vensters, op wateroppervlakten en op nagenoeg alle natuurlijke materialen geabsorbeerd door het filter. Met zo'n filter kijk je dus door een spiegelende vensterruit heen. Toch ligt daar niet het grootste voordeel. Dat ligt namelijk in de weergave van natuurlijke materialen. Fotografeer je een landschap onder een mooie zon met blauwe hemel, dan neemt het filter de reflectie weg van die blauwe hemel die zich overal op blaadjes, bloemetjes en grasprietjes bevindt. Zo krijgt jouw landschap een veel diepere, rijkere kleur. We noemen dat een grotere kleurverzadiging. 

Omdat zich ook in direct, natuurlijk licht een flink percentage gepolariseerde stralen bevinden, wordt ook de blauwe lucht met een dieper blauw weergegeven en de witte wolken daarvoor dus met een krachtiger wit.

Ook veroorzaakt een polarisatiefilter een betere contrastverhouding tussen de zonbelichte partijen en schaduwpartijen.

HO PLCHD FILTER