logo HO wit

Grijs (ND PRO)

HO ND1000PHOYA's ND PRO grijsfilter is het summum op het gebied van lichtreductie. In een fraaie oplopende reeks van 2 tot 10 stops biedt HOYA voor elke fotografische uitdaging een oplossing.

Een grijsfliter houdt een deel van het licht tegen. En wel een neutraal deel. Dat wil zeggen: alle kleuren van het spectrum in gelijke mate. Althans, dat is de bedoeling. In werkelijkheid doen alleen de betere merken - waaronder HOYA - dat. Omdat een grijsfilter minder licht doorlaat, kan op de camera met een langere sluitertijd worden gewerkt of met een grotere diafragmaopening. Het eerste kan wenselijk zijn door bewuste bewegingsonscherpte in een opname te verkrijgen. Het tweede kan gewenst zijn om een kleinere scherptediepte te krijgen. Ofwel: een onscherpe achtergrond.

ND4

  2 stops
ND8   3 stops
ND16   4 stops
ND32   5 stops
ND64   6 stops
ND100   7 stops
ND200   8 stops
ND500   9 stops
ND1000   10 stops

In het (fotografische) verleden werd een grijsfilter voornamelijk voor een gunstiger sluitertijd benut. Tegenwoordig echter, wordt met digitale spiegelreflexen steeds vaker gefilmd. Een van de krachtigste visuele instrumenten om de aandacht van een filmkijker op een beeldelement te krijgen, is te werken met een beperkte scherptediepte. Zoals bij een portretopname. Je wilt dat alleen het hoofd scherp wordt weergegeven en de achtergrond in een zachte onscherpte. Om dat te bereiken moet je een grote diafragmaopening gebruiken (een klein diafragmagetal). Met de hedendaagse camera's, die over een kleinere beeldsensor beschikken, is dat moeilijker dan met een grote videocamera. Daarom gebruik je een ND-filter. Die houdt het licht tegen, dus kan het diafragma zover mogelijk open. En dan krijg je dus een mooi onscherpe achtergrond.

Grijsfilters heb je in verschillende sterkten. Bij HOYA is het heel eenvoudig om te begrijpen hoe sterk de werking van het filter is. Een ND2 filter laat 1/2 van het invallende licht door. Een ND4 filter laat 1/4 van het licht door. En een ND64 laat dus nog maar 1/64e van het licht door. Je begrijpt, een ND64 is een tamelijk donker stuk optisch glas.

HOYA heeft ook een Variable Density filter, een filter waarbij de lichtremmende werking variabel is, doordat je door te draaien aan de voorste ring het filter lichter of donkerder kunt maken. Het VD filter wordt op een andere pagina besproken.