logo HO wit

Standaard klasse

HO UVO COMP 2Het klinkt gewoon, maar laat je niet misleiden: het is de HOYA standaard. En dat betekent: hoogwaardig optisch glas, gepolijste oppervlakten, gepolijste glasrand, hoge kwaliteitscontrole. HOYA's standaard klasse is daardoor al meteen beter dan de meeste andere merken en sowieso beter dan tal van onbekende, goedkope fantasiefilters.

HOYA is 's wereld grootste optiekfabrikant. Niemand ter wereld produceert méér hoogwaardige optische glassoorten dan zij. En dat moet ook wel, want je komt HOYA glas tegen in de meeste brilleglazen en contactlenzen. Het is dus een merk dat een naam heeft hoog te houden. Logisch dat ze dat ook bij hun 'standaard' fotografische filter doen.

Glas

Het ene glas is het andere niet. Het glas dat in een HOYA filter zit is optisch glas. Dat is zuiverder dan 'normaal' glas dat je in vensters aantreft. Het is door zijn samenstelling ook in staat alle kleuren van het licht (het lichtspectrum) in gelijke mate door te laten en daarvan ook zoveel mogelijk door te laten. Glas absorbeert echter altijd een beetje licht en daarom worden speciale coatings gebruikt die de lichtdoorlaatbaarheid van een filter vergroten. 
De randen van het HOYA filterglas worden gepolijst voordat het filter in de vatting wordt geplaatst. En ook de oppervlakten (aan beide zijden) van het glas worden volmaakt glad gepolijst alvorens de coating worden aangebracht. 

Lichtdoorlating

HOYA's C-klasse beschikt over één coatinglaag aan beide zijden van het glas. Zo wordt een transmissie van 93% bereikt. Dat is voor een standaardfilter behoorlijk veel.

Kortom: een HOYA C- filter is een onderscheidend goed filter, dat beter presteert dan de meeste andere merken. Maar het is wel heel betaalbaar. En zo is het mogelijk dat ook voor fotografen met een (nog) smalle beurs kunnen kiezen voor de kwaliteit van HOYA.

Hoya filterklassen

Standaard

HMC

HRT

PRO1 Digital

HD

Aantal lagen coating   1 3 3 4 8
Transparantie 93.00%   97.00% 97.00% 98.00% 99.40%
DMC (Digital Multi-coated)  normaal normaal normaal ja ja
PGR (Polished Glass Rim) ja ja ja ja ja
BAF (Black Alumite Frame) ja ja ja ja ja
BRG (Black Rimmed Glass) nee nee nee ja ja
LPF (Low Profile Frame) slim
UV: 4,25mm
Pola: 5,75
slim
UV: 4,25mm
Pola: zie HRT
slim
UV: zie HMC
Pola: 5,75
ultra slim
UV: 4,25mm
Pola: 5mm
ultra slim
UV: 4,25
Pola: 5mm
KEF (Knurling Edge Frame) ja ja ja ja ja
UVC (UV protected Case) nee nee nee nee ja, + luxe verpakking
HPM (High Pressure Mount) nee ja nee nee ja
HTC (Hardened Top Coating)     
normaal normaal normaal normaal geharde coating,
water en vetafstotend,
4x sterker
optisch glas