logo TO wit

AT-X 11-16 f/2.8 PRO DX V

Video interlock super-wide zoomlens

TO ATX11 16V

De 11-16 f/2.8 is al langer een razend succesvolle super-groothoek die door zowel fotografen als videofilmers veelvuldig wordt gebruikt. Op het bestaande model is een technische uitbreiding uitgevoerd. De scherpstelring is voorzien van een tandwiel voor gebruik met een cinema follow-focus systeem. Voor fotografie kan het objectief 'gewoon' op autofocus blijven werken, voor het filmen schakelt men met de gepatenteerde focus-clutch eenvoudig naar handmatig scherpstellen. Het tandwiel past perfect op alle gangbare follow-focus systemen.

Behalve de mechanische aanpassing, bevat het objectief ook een nieuw asferisch lenselement en glas met een super lage breking (SD-glass). Ook is een PM-O asferisch element toegevoegd aan de frontlens groep. De combinatie van dit element en het asferische element in de achterste lensgroep zorgt voor verbetering van verschillende optische eigenschappen en draagt bij aan een extra kleine vervorming. Door de sterke afbuiging van lichtstralen is bij supergroothoek-objectieven chromatische abberatie onvermijdelijk. Om deze nog verder terug te dringen, zijn werden twee andere elementen eveneens in SD-glas uitgevoerd. Tokina is er zo in geslaagd een super-wide te ontwerpen met ongeëvenaarde hoge resolutie en lage vervorming. Het resultaat: razend scherpe beelden in een natuurlijke onderwerpsweergave. In één woord: prachtig.

Verplicht aan haar faam als ontwerper en fabrikant van uiterst duurzame objectieven, is ook dit model door Tokina uitmuntend geconstrueerd. Ondanks haar lage gewicht voelt de lens robuust. De eerder vermelde AF-MF focus-clutch ring beweegt nauwkeurig. Bij het handmatig scherpstellen levert het mechanisme een natuurlijke weerstand die het scherpstellen op de ring of met een follow-focus whip zeer nauwkeurig maakt. Ondanks de grote lensopening van f/2.8 kan het objectief tot op 30cm onderwerpsafstand worden scherpgesteld. Perspectiefwisseling en grote creativiteit zijn mogelijk. De filtervatting van 77mm is laag uitgevoerd, zodat ook polarisatiefilters zonder vignettering kunnen worden gebruikt.

 

TO ATX11 16V mtf11 TO ATX11 16V mtf16   TO ATX11 16V graph

Cameravatting: Canon, Nikon
Voor camera types: APS-C en cropcamera's
Lichtsterkte: 2.8
Kleinste diafragmaopening: 22
Aantal lenzen/groepen: 13/11
Diagonale beeldhoek (graden): 104-82 graden
Minimale onderwerpsafstand (cm): 30
Maximale afbeeldingsmaatstaf: 1:11.6
Aantal diafragmalamellen: 9
Filtermaat (mm): 77
Coating / frontlensbescherming: MC - Multicoated, WR - Water Repellant
Bouwlengte (mm): 89.2
Doorsnede (mm): 84
Gewicht (gr): 550

Strooilichtkap (meegeleverd): BH77B

TO ATX11 16 side ff   TO ATX11 16V top ff