logo TO wit

Filmlenzen

Tokina is een gerenommeerde Japanse ontwerper en fabrikant van hoge kwaliteit objectieven en al meer dan 50 jaar een heel vooraanstaand merk. Tokina's lenzenassortiment is overzichtelijk. Liever dan tientallen middelmatige lenzen aan te bieden, kiest Tokina voor een beperkte reeks hoogwaardige. De objectieven blinken van oudsher uit in groothoek en super-groothoek, maar biedt ook een majestueuze tele-zoom met beeldstabilisator. Tokina's objectieven hebben bijna perfecte optische eigenschappen in heel duurzame en mooie technische constructies. Dat zijn de kwaliteiten waar Tokina beroemd om is en u komt ze tegen in elk van de onderstaande optische topstukken.

Tokina kent vijf categoriën lenzen, twee categoriën richten zich op video, broadcast en cinema:

 

Objectieven voor professionele cinematografie

TO ATX1116Cin up 

TO ATX16 28C 

TO ATX50135Cin up 

AT-X 11-16 T3.0
PRO DX

APS-C en MFT super wide

AT-X 16-28 T3.0
CINEMA PRO FX

Buitengewone cinema super-wide

AT-X 50-135 T3.0
CINEMA PRO FX

Groot bereik lichtgewicht zoomlens

Objectieven voor DSLR video

TO ATX1017 V upLOW 

 TO ATX11 16V

TO ATX1228 V upLOW

TO ATX1735 V upLow 

AT-X 10-17 DX NH V FISHEYE

Video interlock
fisheye zoomlens

AT-X 11-16 f/2.8
PRO DX V

Video interlock super-wide zoomlens

AT-X 12-28 f/4.0
PRO DX V

Video interlock super-wide zoomlens

AT-X 17-35 f/4.0
PRO FX V

Video interlock super-wide zoomlens

 

 

Vooral de laatste jaren legt Tokina zich meer toe op het maken van uitzonderlijk goede groothoek- en ultra-groothoekobjectieven. Legendarisch is de AT-X 12-24 f/4.0 DX, die inmiddels is opgevolgd door de AT-X 12-28 PRO DX. Een korte groothoek zoom voor digitale camera's. Dus camera's met een kleinere sensor (APS-C) dan het full-frame (=kleinbeeld) formaat. Evenals de 12-24 toen, wordt nu de 12-28 door onafhankelijke en gespecialiseerde fototijdschriften steevast als de beste in zijn soort beoordeeld. 
Een paar jaar na verschijning van dit topmodel deed Tokina er nog een schepje bovenop met nog een objectief dat ook speciaal is ontwikkeld voor camera's met een APS-C sensor. De ultra-groothoekzoom AT-X 11-16 f/2.8 DX. Een ongelooflijk juweel van een objectief, dat ondanks zijn enorme groothoek nagenoeg geen vertekening en scherpteverlies in de beeldranden kent en toch een grote lichtsterkte heeft. Deze ultra-wide is niet alleen heel populair bij fotografen, maar ook bij veel DSLR-filmers. Het wordt door diverse professionals aangeprezen als het beste ruimtelijk werkende video objectief, dat op dit moment te krijgen is.

Tokina's onderscheiden zich door hun opvallend goede mechanische constructie en afwerking én door hun uitmuntende optische kwaliteit.

TO 50135Takahashi6 scrTokina AT-X 50-135 Cinema T3.0 (Ryousuke Takahashi)