logo RL white XL

Rig

Zonder hulpmiddlelen is het vrijwel onmogelijk om stabiele, rustige video-opnames te maken met een systeemcamera of een videocamera. In een statische situatie zijn statieven, sliders en dolly's geschikte hulpmiddelen. Als je een onderwerp wilt volgen of als het gebruik van een statief onpraktisch is, dan zijn een vest and arm  of een rig de aangewezen hulpmiddelen voor een perfecte video opname. Een rig biedt tegelijkertijd flexibiliteit en stabiliteit.

Rig = complete camera unit

Een voor video gebruikte fotocamera wordt veelal uitgebreid met tal van zeer, zeer zinvolle attributen. Een follow focus, matte box, lamp en microfoon zouden allemaal tegelijkertijd gebruikt kunnen worden. Eigenlijk is dus al een constructie vereist om al die attributen op een stabiele manier bijeen te houden. Daarnaast doen de attributen het gewicht van de camera toenemen. Dat zijn dus twee goede redenen om een rig te gebruiken.

Stabiel

Maar het belangrijkste argument is toch die van de stabiliteit. In vergelijking met een schouderondersteunde videocamera (die grote apparaten) biedt een DSLR weinig houvast en navenante stabiliteit. Een rig, van de meest elementaire tot de compleet opgetuigde biedt een verbazingwekkend goede stabiliteit en daardoor evenwichtige cameravoering. De meeste RingLight rigs hebben naar de hand voorgevormde handgrepen, zodat de grip blindelings gevonden kan worden. Zo wordt een rig een vanzelfsprekend verlengstuk van de armen van de camera operator.

Top handle

Om het plaatje compleet te maken wijzen we je nog op de top handle. Deze voorgevormde handgreep kan in balans boven het zwaartepunt van de rig worden gemonteerd, waardoor het maken van opnamen vanaf grondniveau gemakkelijk gemaakt kunnen worden. En dat zonder als camera operator zelf door het stof te hoeven.

 

RL-RL02 IMG 7375