logo HO wit

Coating

Multi-Coating-sLicht dat zich voortplant door een glasplaatje wordt gebroken bij de voorste overgang van lucht naar glas en bij de achterste overgang. Breken betekent dat de lichtstraal te maken krijgt met andere transmissie-eigenschappen en zich daardoor anders voortplant. Maar dat niet alleen. Bij elke verandering van materie (lucht-glas - glas-lucht) wordt een deel van het licht weerkaatst. De eerste reflectie gaat dus niet door het glas heen, maar de tweede reflectie blijft juist binnen het glas zelf. Dat wordt strooilicht. Het zal duidelijk zijn dat dit de afbeeldingskwaliteit niet ten goede komt. Daarom zijn filters van Hoya altijd van één of meer coatings voorzien. Want een goede coating verbetert de breking- en reflectieeigenschappen van een filter.

prism

Op de plaatjes is dat duidelijk gemaakt. Dus zowel op het vlak van het glas waar het licht binnenkomt, als op het vlak waar het licht het glas weer verlaat, treedt reflectie op. Een (multi)coating is daarom zo noodzakelijk! Het zorgt ervoor dat significant minder verstrooiing optreedt . Tegelijk echter draagt het er toe bij dat een filter lichtsterker wordt. Immers, als het licht niet teruggekaatst wordt, dan gaat het erdoorheen. En nog belangrijker door gebruik te maken van meerdere coatings worden de elektromagnetische golven (waaruit het licht bestaat) ten opzicht van elkaar versterkt. Een opperbest filter laat dankzij zijn goede coating daarom wel 99,4% van het licht door.

Digitale filters

Digitale filters (zoals onze HD en Pro1D) zijn niet digitaal van aard, maar speciaal gemaakt voor digitale fotografie. Met de komst van digitale camera’s ontstond de noodzaak van een nieuwe coatingtoepassing. Namelijk aan de achterzijde van het filter, want een analoge film reflecteert veel minder licht dan een camerasensor. Omdat een camerasensor of het daarvoor aanwezige filter ook licht reflecterend is, ontstaat de kans op strooilicht tussen filter en achterlens van het objectief. 

HOYA Coating en Multi-Coating - Het kwaliteitsverschil

Bij gewoon filterglas kan bijna 10% van het opvallende licht gereflecteerd worden. Een ongekleurd filter ter bescherming van de frontlens van een lichtsterk f/2.8 objectief, verlaagt de feitelijke lichtsterkte tot f/3.0. Deze reflecties zorgen bovendien voor ongewenste effecten zoals overstraling ('flare') en nevenbeelden ('ghosting').

BareGlass
 

 

Bij de standaard serie van Hoya is een filter aan beide zijdes voorzien van een coatinglaag. Hierdoor wordt het lichtverlies door reflecties gehalveerd. Meer dan 95% van het licht vervolgt zijn weg naar de sensor van je camera.

SingleLayerCoating

 

 

Bij Multi-coated series en de Hoya Pro1D serie, is het filter aan beide zijdes voorzien van 3, respectievelijk 4 coatingslagen. Deze kwalitatief zeer hoogwaardige filters laten 98 tot 99% van het licht door en zijn daardoor zeer populair bij professionele fotografen en andere perfectionisten. De Hoya HD filters hebben zelf 8 coatinglagen aan elk zijde van het glas. Beter bestaat niet!

 Multicoated