logo HO wit

Pro1D - Pro1 Digital

HOYA PRO1DDe Pro1D serie van HOYA heeft met vier lagen coatings een transmissiepercentage van 98%. Weinig andere merken kunnen bogen op zo'n hoge lichtdoorlaatbaarheid.
Het glas van de Pro1D is van optische kwaliteit en rimpelloos gepolijst alvorens de coatings door opdamping zijn aangebracht. Het resultaat: een werkelijk uitmuntend filter, speciaal voor de hedendaagse, digitale fotografie.

Nog een belangrijk kwaliteitsaspect van de Pro1D serie is de afwerking van het fliterglas. Natuurlijk is het - zoals alle HOYA filters - gemaakt van hoogwaardig optisch glas en aan beide zijden gepolijst. Zo krijg je maximale resolutie en transmissie. En dankzij de vier coatings dus ook nog eens een minimale reflectie. En juist om die laatsgenoemde nog verder in te perken, is de glasrand geslepen en gezwart. Een beetje uitleg: de rand van het filterglas bevindt zich natuurlijk binnenin de aluminium filterring. Zou deze glasrand nu oneffen zijn en niet zwart, dan kunnen in het glas zelf reflecties optreden, wat een verlies aan fotokwaliteit tot gevolg heeft. Daarom heeft HOYA de glasrand gepolijst en zwart gemaakt. Zo kunnen geen reflecties terugkeren vanuit de zijkant van het glas.

Extra dunne vatting

De fitlervatting van de Pro1D is, als alle HOYA filters, gemaakt van hoogwaardig aluminium. Bijzonder is dat de ring echter extra dun is: niet meer dan 4,25mm bij UV filters en niet meer dan 5mm voor polarisatiefilters. Het voordeel van zo'n dunne vatting is dat deze klasse filters bij uitstek geschikt zijn om met (ultra) groothoekobjectieven te gebruiken: er treedt geen vignettering op.

 

HO P P1D filter

Hoya filterklassen

Standaard

HMC 

HRT

PRO1 Digital

HD

Aantal lagen coating   1 3 3 4 8
Transparantie 93.00%   97.00% 97.00% 98.00% 99.40%
DMC (Digital Multi-coated)  normaal normaal normaal ja ja
PGR (Polished Glass Rim) ja ja ja ja ja
BAF (Black Alumite Frame) ja ja ja ja ja
BRG (Black Rimmed Glass) nee nee nee ja ja
LPF (Low Profile Frame) slim
UV: 4,25mm
Pola: 5,75
slim
UV: 4,25mm
Pola: zie HRT
slim
UV: zie HMC
Pola: 5,75
ultra slim
UV: 4,25mm
Pola: 5mm
ultra slim
UV: 4,25
Pola: 5mm
KEF (Knurling Edge Frame) ja ja ja ja ja
UVC (UV protected Case) nee nee nee nee ja, + luxe verpakking
HPM (High Pressure Mount) nee ja nee nee ja
HTC (Hardened Top Coating)     
normaal normaal normaal normaal geharde coating,
water en vetafstotend,
4x sterker
optisch glas