logo HO wit

HD - High Definition

HO bannerLHOYA's HD filterserie vormt wereldwijd de topklasse. De kwaliteitscontroles tijdens de productie zijn streng. Aan de kwaliteit van de HD filters merk je dat HOYA 's wereld grootste optiekfabrikant is. Kennis, ervaring en ongeëvenaarde productiemogelijkheden komen samen in dit topproduct.

Het HOYA HD filter heeft 8 lagen coating aan beide kanten van het glas. Dat wil zeggen: aan beide zijden van het glas. En het waarom daarvan is duidelijk. Door hoogwaardige coatings in meer lagen aan te brengen worden de filterende eigenschappen van het filter aanmerkelijk verbeterd. Zo laat een HD filters 99,4% van het invallende licht door. Dat klinkt alsof het heel vanzelfsprekend is, maar dat is niet zo. Een huiskamerraam kan wel tot 30% van het opvallende licht reflecteren. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van de dikte en kwaliteit van het glas en of er sprake is van dubbelglas. Maar een feit is: glas laat nooit (!) 100% van het opvallende licht door.

Hard glas en harde topcoating

Door zijn bijzondere samenstelling en productietechniek is het HOYA HD glas vier keer harder dan het filterglas van andere merken. Dat betekent dat het veel beter bestand is tegen stoten en krassen. Ook de bovenste coatinglaag (aan beide zijden van het filterglas) is onder een hoge temperatuur op het filter aangebracht. Daardoor bevat deze laag geen poriën en is zij buitengewoon hard en glad. Vet, watedruppels, vingerafdrukken, stof of modder, het kan er allemaal eenvoudig van af worden geveegd.

Klemvatting

Filters van andere merken, en ook alle andere klassen van onszelf, zijn gemaakt door een filterglas met schroef- of klemringetjes in de vatting te plaatsen. Maar HOYA weet een betere methode: verhit klemmen. De filterring wordt op een hoge temperatuur gebracht, waardoor het uitzet. Dan wordt het filterglas erin geplaatst en wordt een uitsparing in de aluminiumvatting rond de glasrand geperst. Als de vatting is afgekoeld, zijn vatting en glas tot een hechte eenheid samengebracht. Het glas is totaal verzegeld binnen de vatting, daardoor kan geen licht toetreden, maar ook geen vocht. Vooral voor een polarisatiefilter, dat gevoelig is voor water en daarom goed beschermd moet zijn, is dat een groot voordeel. Het HD polarisatiefilter laat meer licht door dan een elk ander polarisatie filter, dankzij een nieuwe PLC film. Deze film is vatbaar voor UV licht en daarom heeft dit filter ook een extra coating die bescherming biedt tegen UV.
Toch is een HD filtervatting nog steeds ultra-slim: ultra dun dus. Niet meer dan 4,25mm (en 5mm bij polarisatie). HD filters zijn bij uitstek geschikt voor fotografie met (super) groothoeken.

Hoya filterklassen

Standaard

HMC

HRT

PRO1 Digital

HD

Aantal lagen coating   1 3 3 4 8
Transparantie 93.00%   97.00% 97.00% 98.00% 99.40%
DMC (Digital Multi-coated)  normaal normaal normaal ja ja
PGR (Polished Glass Rim) ja ja ja ja ja
BAF (Black Alumite Frame) ja ja ja ja ja
BRG (Black Rimmed Glass) nee nee nee ja ja
LPF (Low Profile Frame) slim
UV: 4,25mm
Pola: 5,75
slim
UV: 4,25mm
Pola: zie HRT
slim
UV: zie HMC
Pola: 5,75
ultra slim
UV: 4,25mm
Pola: 5mm
ultra slim
UV: 4,25
Pola: 5mm
KEF (Knurling Edge Frame) ja ja ja ja ja
UVC (UV protected Case) nee nee nee nee ja, + luxe verpakking
HPM (High Pressure Mount) nee ja nee nee ja
HTC (Hardened Top Coating)     
normaal normaal normaal normaal geharde coating,
water en vetafstotend,
4x sterker
optisch glas