logo RL white XL

Slider

Met een slider introduceer je een beheerste, soepele (meestal horizontale), strakke beweging in je studio-opnmaes of je time-lapse opnames. Een slider is eenvoudig te bedienen en biedt een groter verschil in perspectief dan een statief met een videokop. Voor meer vrijheid kies je voor een rig of een vest and arm.

Dynamiek

Door een rijder te maken - een langs-beweging ten opzicht van het (hoofd)onderwerp - bewegen de elementen van de compositie binnen het kader ten opzichte van elkaar. Het gevolg is een steeds veranderende perspectief. Kijkers worden daardoor het beeld ingetrokken. Rijders zijn heden ten dage buitengewoon populair. Het maken van een goede rijder is daarentegen lastig. De horizon moet blijven 'staan'. In de kadrering mag niet teveel veranderen en de beweging moet gelijkmatig zijn.

Rails

In de speelfilms worden rijders gemaakt door op locatie een rails aan te leggen, een soort demonteerbare spoorbaan, waarop de cine-camera met cameraman en al kan worden voortbewogen. Voor DSLR video's is zo'n enorme constructie niet nodig. De meeste rijders kunnen (moeten) kort zijn, want ze mogen niet te snel. Dus daarvoor volstaat een slider (of glider) van aluminium, in de lengte van 80 tot 120 cm, waarop een wagen met statiefkoppeling soepel heen en weer kan schuiven.

RL-SL IMG 8154