logo TO wit

Materialen en technieken

Bij de productie van Tokina objectieven worden veel moderne optische en mechanische technieken toegepast, waarvan vaak een afkorting wordt vermeld. Je komt deze afkortingen tegen in de type-aanduidingen van de Tokina objectieven. Hieronder staan de meest voorkomende afkortingen met een beknopte toelichting.
Waar mogelijk hebben we de Engelstalige begrippen vertaald. Soms is het duidelijker om de oorspronkelijke Engeltalige begrippen te gebruiken.

Optische technologie

Ico AS

Asferische lenzen

Een objectief bestaat uit meerdere bolle ("sferische") lenzen. Deze individuele lenzen worden ook "lenselementen" genoemd. Een sferische lens heeft een gelijkmatige bolle vorm. Bij zulke lenselementen kan een afbeeldingsfout ontstaan als lichtstralen die op het centrum van de lens vallen, niet perfect samenvallen met lichtstralen die aan de randen van het lenselement invallen. Deze afbeeldingsfout wordt "sferische aberratie" genoemd. Met geavanceerde computermodellen ontworpen  objectieven bevatten vaak meerdere sferische lenzen. Dat brengt het risico met zich mee van zichtbare lensafbeeldingsfouten, wat een negatieve invloed heeft op de beeldkwaliteit.

Vooral bij groothoek (zoom-)lenzen met een hoge lichtsterkte is er een groter risico op zichtbare sferische aberratie.

Om sferische abberratie te elimineren, gebruikt Tokina asferische glazen elementen.

Door een nauwe samenwerking met Hoya, 's werelds grootste producent van optisch glas, is Tokina er in geslaagd om gegoten glazen elementen van hoge optische kwaliteit te maken met een meer asferische vorm dan de asferische lenselemnten van andere lensfabrikanten. Deze techniek kent geen gelijke qua technologische vooruitgang of precisie.

Ico FR

F&R Asferisch

Deze lens, de AT-X 235 AF PRO omvat Tokina's nieuww F&R aspherical gegoten glazen elementen met een exceptioneel grote diamter van 50 mm aan de voorzijde en 20 mm diameter aan de achterzijde. De 50 mm frontlens is een van de grootste aspherische lenselementen die tegenwoordig in een optisch ontwerp is toegepast. Dit levert uitmuntende optische prestaties met een zeer gelijkmatige lichtverdeling in de hoeken en een correctie van spherical aberration over het hele beeld.

Ico SD

SD Super Laag Dispersie

Bij de toepassing van normaal optisch glas in telelenzen, kan het verschijnsel "chromatische aberratie optreden. Chromatische aberratie is he gevolg van een natuurkundig verschijnsel, waarbij glas wit licht verspreid ("dispersie") in een waaier van licht met de kleuren van de regenboog, zoals je waarschijnlijk wel kent van een prisma waarop wit licht valt. In lenzen komt ditzelfde verschijnsel ook voor, maar veel minder geprononceerd. Als kleuren niet meer perfect samenvallen, leidt dat tot een lagere beeldkwaliteit. Om chromatische aberratie te elimineren, past Tokina dure, speciale glassoorten toe met een super lage dispersie (SD).

Tokina lenzen met het SD logo bevatten een of meerdere van deze Super-Low Dispersion glazen elementens, zodat chromatische aberratie zo goed mogelijk wordt voorkomen.

Ico MC

Multi-Coating

Storende reflecties veroorzaakt in een objectief zijn de gemeenschappelijke vijand van fotograaf en lenzenfabrikant. Ze kunnen gereduceerd worden door meerdere coatingslagen aan te brengen op de lenselemeneten waaruit een objectief wordt samengesteld. Tokina heeft een unieke coating ontwikkeld en geperfectioneerd voor al haar objectieven, zodat ze een natuurlijke kleurweergave en schone, scherpe afbeeldingen opleveren.

 

Mechanische technologie

Ico FE

Floating Element Systeem

Bij het ontwerpen van een lens, calibreert Tokina astigma bij alle punten tussen de minimale scherpstel afstand en oneindig, zodat de hoogste beeldkwaliteit wordt bereikt bij alle instellingen. Echter, als er grote verschillen zijn tussen de focus limieten, dan is calibratie van dit effect niet mogelijk. Een floating element systeem omvat optische elementen die proprtioneel meebewegen met de instellingen van de lens. Op deze wijze wordt astigma effectie gecorrigeerd. Veel Tokina lenzen hebben een floating element systeem voor een optimale correctie van astigma van de minimale scherpstel afstand tot oneindig.

Ico IF

Intern Focus Systeem

De twee meest toegepaste methodes voor het scherpstellen van een objectief is enerzijds het verplaatsen van lens elementen. Dit wordt vaak toegepast bij objectieven met een vaste brandpuntsafstand. Ook kan je een lensgroep draaien. Deze methode wordt vaak toehepast bij zoomlenzen. Het interne scherpstelsysteem (IF) van Tokina verplaatst bij het scherpstellen een aantal lenselementen, zonder dat de lengte van het objectief verandert of dat de frontlens meedraait. Met name bij telelenzen is dat gunstig, omdat die vaak al lang zijn.

Een interne scherpstel systeem biedt verschillende voordelen, waaronder:

  1. Sneller scherpstellen
  2. Verbeterd gebruiksgemak omdat er minder beweging is vlakbij het zwaartepunt
  3. Compactere lensontwerpen
  4. Meer gebruiksgemak bij de toepassing van filters, omdat de filtervatting niet meer draait tijdens het scherpstellen.
Ico FC

Focus Clutch Mechanisme

Tokina AT-X PRO serie lenzen hebben alle het gepatenteerde "Focus Clutch" Mechanisme waarmee de lens kan wisselen tussen AF en handmatig scherpstellen.

De scherpstelring kan schakelen (klik stand) tussen AF en handmatig scherpstellen, door de ring naar je toe te trekken of van je af te duwen.

 

Als de scherpstelring zich zo dicht mogelijk bij de frontlens bevind, is die niet gekoppeld aan de interne focus, en kan de ring vrij draaien. Zonder het extra gewicht van de metalen ring van de camera verloopt automatisch scherpstellen sneller en soepeler.

Om over te schakelen op handmatig scherpsten, wordt de focusring helemaal naar de kortste instelafstand of oneindig gedraaid, trek dan de ring naar je toe. 

Om de handmatige scherpstelring naar automatische scherpstelling terug, gewoon klikken de ring naar voren vanuit elk punt.

Ico OTCF

One Touch Focus Clutch Mechanisme

Dit is een verfijning van het focus clutch mechanisme dat wordt toegepast in de AT-X 280 AF PRO Nikon en Canon vatting, zodat de scherpstel ring op elk gewenst moment in elke gewenste positie teruggezet kan worden naar handmatig scherpstellen.
Dankzij deze verbetering is het niet meer nodig om de AF/MF schakelaar (op de body bij Nikon of op de lens bij Canon) te schakelen, telkens als de lens wordt omgezet van autofocus naar handmatig scherpstellen.